Mauno Vannas -medalj

Mauno Vannas -medaljen 2016, professor Stanley Chang

 

 

MAUNO VANNAS – MEDALJENS REGLER

Godkänd på styrelsens möte 27.8.215

 

  1. Silmäsäätiös Mauno Vannas-medalj är utformad av bildskulptör Oskari Jauhiainen 1961 för att hedra Mauno Vannas 70-års dag och har präglats av Finlands ögonläkarförbund. På framsidan finns en relief på Mauno Vannas ingraverad och på baksidan hans motto ”Non vi sed arte” (”Inte med kraft utan med kunskap”) samt ett mönster som symboliserar ljus och syn med en starrkniv som ligger på en hornhinna. Medaljen har förvaltats av Silmäsäätiö sedan 1969.
  1. Medaljen beviljas med minst fem (5) års mellanrum sedan 2016 till en inom ögonforskningen meriterad finländsk eller utländsk ögonläkare.
  1. Vid överlåtelsetillfället av medaljen håller mottagaren av medaljen en minnesföreläsning om Mauno Vannas.
  1. Medaljen överlåts vid ett överlåtelsetillfälle som ordnas av Silmäsäätiö eller i samband med Finlands Ögonläkarförenings möte, om man varje gång kommer överens om det med Ögonläkarförbundet.
  1. Mottagaren av medaljen utses av Silmäsäätiös styrelse på basis av medaljutskottets förberedda föredragande minst ett halvt år innan överlåtelsen av medaljen. När man har kommit överens om att överlåta medaljen i på Finlands Ögonläkareförbunds möte, kallas Ögonläkareförbundets ordförande till medlem av utskottet.
  1. Medaljen överlåts av Silmäsäätiös styrelse eller styrelsens ordförande, tillsammans med Finlands Ögonläkarförbunds ordförande när överlåtelsen sker i samband med Ögonläkarförbundets möte.
  1. Silmäsäätiö ersätter rimliga rese- och övernattningskostnader för mottagaren av medaljen.
  1. Till skillnad från ovan kan medaljen på enhälligt förslag av Silmäsäätiös styrelse beviljas för att hedra förtjänstfullt arbete för Silmäsäätiös mål. Då överlåts medaljen på stiftelsens styrelsens möte och dess mottagare håller inte någon minnesföreläsning eller får någon ersättning