Maailman glaukoomaviikko maaliskuussa

Maailman glaukoomaviikko maaliskuussa

#glaucomaweek

 

Maailman glaukoomaviikko 6.-12.3.2022

World Glaucoma Assosication (WGA) haluaa edistää yleistä glaukoomatietoutta järjestämällä maailman glaukoomaviikon 6.-12.3.2022. Viikon aikana yleisöä kutsutaan osallistumaan maailmanlaajuisiin näönsuojeluun liittyviin aktiviteetteihin, joissa on mukana potilaita, näönhuollon palveluntarjoajia ja terveysviranomaisia. Päämääränä on kannustaa jokaista ihmistä tarkistuttamaan silmänsä (ja niiden optiset hermot) säännöllisesti, jotta glaukooma voitaisiin havaita mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

 

Mikä glaukooma on?

Glaukooma on kroonisesti etenevä, rappeuttava näköhermon häiriö, joka aiheuttaa yleisiä näkökenttävaurioita. Glaukooma on yksi tärkeimmistä peruuttamattoman sokeuden aiheuttajista maailmassa.

Arviolta noin 80 miljoonalla ihmisellä maailmanlaajuisesti on glaukooma. Noin 50 % heistä ei ole tietoisia taudistaan ja luku voi olla vielä korkeampi kehittyvissä maissa. Tietämättömyys voi johtua siitä, että varhaisessa vaiheessa glaukooma on oireeton. Hoitamattomana glaukooma voi kuitenkin johtaa pysyvään sokeuteen.

 

Glaukooman aiheuttaman sokeuden torjuminen

Glaukooman aiheuttaman sokeuden torjumiseksi on olemassa useita huomioon otettavia haasteita – muun muassa se, että tauti ei yleensä anna merkkejä itsestään ennen kuin se on jo pitkälle edennyt. Glaukooman näkökykyyn aiheuttama tuho on kuitenkin jatkuvaa ja siitä voi tulla peruuttamatonta. Ajoissa aloitetulla,  käyvällä hoidolla voidaan kuitenkin pysäyttää vahingon eteneminen, eikä tauti tällöin pääse etenemään epätoivottuun sokeuteen asti.  Maailman glaukoomaviikko kehottaakin ihmisiä säännöllisiin silmätarkistuksiin, joiden avulla glaukooma voidaan havaita hyvissä ajoin niin, että näkökyvyn säilyttäminen on mahdollista.

 

Tervetuloa maailman glaukoomaviikolle

Maailman glaukoomaviikko on ainutlaatuinen aloite, joka nostaa huomion glaukoomaan maailmanlaajuisesti. Glaukooma on yksi johtavista, mutta ehkäistävissä olevista peruuttamattoman sokeuden aiheuttajista maailmassa.  Nopea glaukooman diagnoosi ja hoito voivat kuitenkin estää tarpeettoman näkökyvyn heikkenemisen.  Valitettavasti monikaan henkilö ei ole glaukoomastaan tietoinen, ja vaikka tietoinen olisikin, niin hoitoa tautiin ei ole mahdollista saada. Koska glaukoomaan sairastuneiden määrän uskotaan eksponentiaalisesti lisääntyvän, on kyseessä kasvava väestön terveyteen liittyvä huolenaihe, joka kaipaa toimivaa silmien terveydenhuoltojärjestelmää. Kansainvälisen yhteisön aktiiviset tapaamiset kollegoiden ja keskeisten sidosryhmien kanssa tietoisuutta ja vuoropuhelua lisäävien tapahtumien kautta on osoitus yhteisestä sitoutumisestamme potilaiden glaukooman hoidon parantamiseen kaikkialla maailmassa.”

 

 

MD, PhD, MBA Neeru Gupta             President, World Glaucoma Association

 

 

 

Teksti on vapaasti suomennettu sivustolta: World Glaucoma Week

 

Suomessa glaukoomaviikon tapahtumia järjestää muun muassa Glaukoomayhdistys ry. Katso tapahtumakalenteri.

 

 

 

Artikkelin pääkuva: Chuteye/Shutterstock.com